31 Αυγούστου 2010
Η Κυβέρνηση χειρίζεται τον Καλλικράτη σαν επικοινωνιακό παιχνίδι
1) Η παρουσίαση του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιανουαρίου, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποια είναι η δική σας θέση για το σχέδιο – με βάση και τη σημαντική εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακού Συμβούλου και ως Επάρχου Λαγκαδά – και κατά πόσο συμφωνείτε με την άποψη που εκφράστηκε από το κόμμα σας ότι με τη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να τονωθούν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες;
Με το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο «Καλλικράτης» σηματοδοτείται η προσπάθεια, μέσω μιας νέας αρχιτεκτονικής για την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τη διοικητική αποκέντρωση και για τη συνένωση των σημερινών μικρών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε μεγαλύτερα, ισχυρότερα και υγιέστερα.
Θα συμφωνήσω με την ανάγκη αλλαγών στο πλάνο λειτουργίας των ΟΤΑ, ωστόσο, οι αλλαγές προϋποθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις και ουσιαστικό διάλογο. Στην Νέα Δημοκρατία Θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου, με ευθύνη απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.
Επιδίωξη και ελπίδα όλων μας είναι να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή αυτή δυναμικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχοντας ως στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Το νέο αυτό σχέδιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι, και αυτό το αναφέρω διότι κάπως έτσι το χειρίζεται η Κυβέρνηση. Αντίθετα χρειάζεται για να πετύχει εξασφαλισμένους πόρους, συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν τόσο στη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση όσο και στη χωροθέτηση των νέων Δήμων και στην απόδοση των πόρων στους Ο.Τ.Α., έχοντας ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συναντήσει αντιδράσεις και διαφωνίες ακόμα και από κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Η εκτίμησή μου για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι αρχικά θετική, αρκεί να γίνει υπό το πρίσμα των αυτοτελών γεωγραφικών και οικονομικών ενώσεων, οι οποίες θα μπορούν μεσοπρόθεσμα να χρηματοδοτούνται από αυτοτελείς πόρους.
2) Δήμαρχοι του Ν. Θεσσαλονίκης, με τις τοποθετήσεις που έκαναν στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν καταρχήν θετικά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, όμως εκφράζουν επιφυλάξεις για την εξασφάλιση και τη συγκεκριμενοποίηση των οικονομικών πόρων, τη χωροταξία των νέων Δήμων, αλλά και την εφαρμογή ή όχι μητροπολιτικής διοίκησης σε Θεσσαλονίκη και Αττική, ενώ τονίζουν ότι το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση, υπολείπεται των σημείων που ορίστηκαν από το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη. Ποια είναι η δική σας θέση στα παραπάνω ζητήματα;
Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης είναι έτοιμοι να δεχθούν την διοικητική μεταρρύθμιση, αφού καθημερινά είναι δέκτες των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Είναι αυτοί που διαχειρίζονται άμεσα τις προτεραιότητες της κοινωνίας των πολιτών και αφουγκράζονται τα αιτήματα τους. Επειδή όμως δεν είναι εξασφαλισμένοι οι οικονομικοί πόροι, αν και είναι το ποιο σημαντικό κομμάτι της διοικητικής μεταρρύθμισης, οι Δήμαρχοι είναι επιφυλακτικοί. Επίσης το χωροταξικό τους προβληματίζει, που μακάρι να είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρων κριτηρίων και η Κυβέρνηση να λειτουργήσει αποκλειστικά με αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι με κομματικά. Σε γενικές γραμμές αυτά τους προβληματίζουν. Λίγη υπομονή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου όπου η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της εφ΄ όλης της ύλης και τότε πραγματικά η συζήτηση θα αποκτήσει σάρκα και οστά. Σε κάθε περίπτωση, για να πετύχει το μεγάλο αυτό εγχείρημα, απαιτούνται αποκεντρωμένοι θεσμοί και αρμοδιότητες, απαιτείται δηλαδή να αποκεντρωθεί το κράτος, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη. Εάν αυτά δε γίνουν, η διοικητική μεταρρύθμιση θα εξαντληθεί στις γεωγραφικές ενώσεις και νομοτελειακά θα αποτύχει.
3) Θεωρείτε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας διοικητικής δομής της χώρας;
Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι έτοιμες οι τοπικές κοινωνίες, το σίγουρο πάντως είναι πως τίποτε δεν πετυχαίνει αν δεν το αποδεχθούν, αν δεν το στηρίξουν οι πολίτες, που είναι και οι τελικοί αποδέκτες. Αυτό διδάχθηκα από την δεκαετή και πλέον εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση. Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που θα έρχονται καθημερινά σε επικοινωνία με τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και έχουν μεγάλη ευθύνη ως προς αυτό. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να αποδεχθούν οι ίδιοι πρώτα τις αλλαγές, για να έχουν γνώσεις, υπομονή και την διάθεση να συζητούν και να βοηθούν τους πολίτες.
4) Πολλοί υποστηρίζουν ότι προκειμένου να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή του «Καλλικράτη», απαιτείται μεταρρύθμιση όχι μόνο σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και σε κεντρικό επίπεδο (αλλαγή του τρόπου εκλογής των βουλευτών κλπ.). Πως αξιολογείτε τη συγκεκριμένη πρόταση και ποια είναι η δική σας θέση;
Είναι νωρίς να μιλήσουμε γι΄αυτό τώρα. Όταν συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα αποφασίσουμε ανάλογα.
Όπως έχετε καταλάβει δεν έχουμε προκαταλήψεις, στηρίζουμε όσα συμφέρουν τον Ελληνικό λαό και απορρίπτουμε όσα έχουν σκοπιμότητες.
Κοντός ψαλμός αλληλούια. ¶λλωστε καταλαβαίνετε ότι η αλλαγή ενός εκλογικού νόμου δεν είναι απλό πράγμα, και ούτε μπορεί να απαντηθεί πριν ανοίξει η συζήτηση.
Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί αρχικά ένα συγκεκριμένο πλάνο με βάσει τις αρχές που εξυπηρετούν τον τόπο και την κοινωνία , για να ξεκινήσει ο διάλογος. Είναι μεγάλο θέμα, αλλά τώρα έχουμε άλλα μπροστά μας.