6 Ιουνίου 2013
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον από αναπτυξιακές εταιρείες, εταιρείες marketing προώθησης προϊόντων και από ειδικούς, για Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού στη Χώρα μας.
Στην στροφή αυτή από τον παραδοσιακό τουρισμό που στηριζόταν στον ήλιο και τη Θάλασσα στον ειδικό τουρισμό, βοηθούν και τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ωρίμανση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος που δημιούργησε την ανάγκη εμπλουτισμού της προσφοράς στον συγκεκριμένο τομέα.
Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, μπορεί να αποτελέσει ο Εναλλακτικός Τουρισμός το εφαλτήριο ώστε να αντιπαρέλθουμε μέρος του προβλήματος της κρίσης.
Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των τουριστών είχε σταθερά αυξητική τάση. Το 2004, 14,2 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν την Ελλάδα, 17 εκατομμύρια το 2008 και στα ίδια περίπου επίπεδα ήταν και το 2009, ενώ αναμένονταν οι επισκέπτες να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά ( Travel & Tourism Competitiveness Report, 2009 κ.α.) η Ελλάδα κατείχε την 24η θέση μεταξύ 133 χωρών, και βρίσκονταν ανάμεσα στους 10 Top τουριστικούς προορισμούς, ενώ είχε πολύ καλή σειρά και σε σημαντικούς επιμέρους δείκτες που αφορούν υποδομή και υπηρεσίες. Προέκυψε η κρίση και ανέτρεψε τις προβλέψεις.
Ήρθε όμως η ώρα να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι ο Τουρισμός και να το κάνουμε ευκαιρία. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάει μόνο μπροστά, να πιστέψει στις δυνατότητές της, να αξιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον και την έμφυτη φιλοξενία μας.
Έχουμε την φυσική υποδομή για να δεχτεί όλα αυτά τα είδη τουρισμού, αρκεί να αντιληφθούμε ότι δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες και απαιτήσεις στην παγκόσμια αγορά του Τουρισμού, και στην θέση του παραδοσιακού προστέθηκε ο εναλλακτικός Τουρισμός , αυτός που θα βοηθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Αυτή είναι και μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Πολιτείας. Να δημιουργήσει μία βιώσιμη τουριστική υποδομή για όλες τις εποχές του χρόνου, για να μη χάσει η Ελλάδα το στοίχημα της Τουριστικής ανάπτυξης.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης ενισχύεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς στον τομέα του Τουρισμού με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 500 εκατομμύρια ευρώ, προωθεί έργα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την τουριστική ανάπτυξη όπως: Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε όλη την Ελλάδα, προβολή της Χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, αύξηση του αριθμού των διεθνών επισκεπτών , ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού.
Ο αθλητικός τουρισμός, ο Θαλάσσιος τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, τα συνεδριακά κέντρα, η ανάπτυξη αγροτουριστικών προϊόντων, ο Θρησκευτικός τουρισμός, τα ιαματικά κέντρα και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, ο γαστρονομικός τουρισμός, η πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας, τα ιστορικά Μνημεία, τα παραδοσιακά Χωριά, η δυνατότητα πολλών δραστηριοτήτων, οι 700 θερμομεταλλικές πηγές με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κ.α., επιβεβαιώνουν ότι οι ευκαιρίες είναι απεριόριστες, και μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.
Τίποτε δεν λείπει από τη Χώρα μας. Ακόμη και οι μεταφορικές υποδομές μας είναι άριστες , κυρίως μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Αν δούμε την κρίση σαν ευκαιρία, όσα μέχρι χθες μας φαινόταν μακρινά μπορεί να γίνουν καθημερινά.
Σάββας Αναστασιάδης
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης