24 Ιουλίου 2020
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κ. Πρόεδρε, συζητούμε σήμερα στη δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα, φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία Οδηγιών της ΕΕ, συνεισφορά δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις.
Στις συζητήσεις αυτών των ημερών, ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές, τέθηκαν ζητήματα, έγινε ένας πολύ ουσιαστικός, θα έλεγα, διάλογος και πιστεύω ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση αυτών των τεσσάρων ημερών, είναι πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείται, τουλάχιστον στους βασικούς του άξονες, προς τη θετική κατεύθυνση, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από την ακρόαση των φορέων, όπου υπήρχε μία εκτενής συζήτηση. Μπορεί να υπήρχαν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους θέματα, αλλά στους βασικούς άξονες εκφράστηκε η άποψη από όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση, ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να λύσει προβλήματα, να δώσει ουσιαστική βοήθεια στην ελληνική οικογένεια, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις,στους εργαζόμενους, στους Έλληνες πολίτες που δοκιμάστηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο από την πανδημία της κρίσης, που δυστυχώς είναι ακόμη παρόν και χρειάζεται την προσοχή όλων μας.
Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα λοιπόν, η Κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, με σχέδιο και στρατηγική, ακόμα και κάτω από τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο, δίνοντας παράλληλα λύσεις στα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία.Έρχεται να πάρει μέτρα σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής των πολιτών, σε τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, των επενδύσεων.
Πρώτο και βασικό κομμάτι του νομοσχεδίου, είναι οι διατάξεις που αφορούν φορολογικές παρεμβάσεις που γίνονται στα πλαίσια της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις ουσιαστικές οι οποίες συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική και πορεία της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν όχι μόνο στην ελάφρυνση των φορολογουμένων, αλλά δημιουργούν και κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και δημιουργία στοχευμένων φοροαπαλλαγών, την παροχή φορολογικών κινήτρων για φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, την ελάφρυνση της φορολόγησης εισοδήματος εργαζομένων, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.
Επιπλέον, με τις ρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας των αυτοκινήτων, γίνονται σημαντικά βήματα προς την προώθηση νέων μη ρυπογόνων, νέας τεχνολογίας, αυτοκινήτων τα οποία ευνοούν το περιβάλλον και τονώνουν την αντίστοιχη αγορά, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος ταξινόμησης και βεβαίως, και την επιβάρυνση των πολιτών.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος για νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα αυτό.Και στο άρθρο αυτό που χθες κατά την ακρόαση των φορέων έγινε μία εκτενής συζήτηση, οι θέσεις των φορέων δεν ήταν αντίθετες με τις ρυθμίσεις.Αντιθέτως, θεώρησαν ότι οι ρυθμίσεις κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά ζητούσαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Κύριε Υπουργέ, το ανέφερα και χθες στην ομιλία μου, το καταθέτω και σήμερα,θα πρέπει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν και τα ασθενοφόρα οχήματα.Προσθέτω και κάτι άλλο που δεν είναι του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά είναι θέμα που μας αφορά. Θα πρέπει, ίσως, για τα αγροτικά και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα να καταργηθεί το περιβαλλοντικό τέλος των χιλίων ευρώ, για τα EURO5 μόνο, που είναι καθαρά αυτοκίνητα. Θα πρέπει να το δούμε αυτό, για τα αγροτικά και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα, γιατί είναι σημαντικό για τους αγρότες.
Η κυβέρνηση σταθερά, πιστή στις δεσμεύσεις της, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα εμπράκτως. Μερυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου, αφήνει έξω από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος τους αγρότες και τους αλιείς, τους οποίους εξαιρεί από την υποχρέωση αυτή, ενώ παράλληλα, προχωρεί και στην υποχρέωση μείωσης της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ανακάμψουν από τις δυσκολίες που προκλήθηκαν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προέκυψαν, κατά την περίοδο της διασποράς του κορονοϊού.
Έναακόμη σημαντικό κομμάτι του νομοσχεδίου, είναι οι παρεμβάσεις οι οποίες θεσμοθετούνται στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των φορολογικών διαφορών, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων. Με τις παρεμβάσεις αυτές, διασφαλίζεται η ταχύτερη επίλυση των διαφορών αυτών και έτσι, θα υπάρξει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων και τόνωση των φορολογικών εσόδων.
Σημαντικές είναι εξίσου και οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες σχετίζονται με την ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική νομοθεσία. Μία ακόμη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου, αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης δωρεών γονικών παροχών. Με αυτή τη ρύθμιση, η κυβέρνηση προσεγγίζει ανθρωπιστικά την ελληνική οικογένεια, διευκολύνοντας την αγορά πρώτης κατοικίας και θεσπίζοντας, αφορολόγητα ποσά για χρηματικές δωρεές των γονέων προς τα παιδιά, όταν αυτές κατευθύνονται για την αγορά πρώτης κατοικίας, ενισχύοντας παράλληλα και την οικοδομική δραστηριότητα και τη στήριξη του πυρήνα της ελληνικής οικογένειας.
Θα ήθελα να σταθώ στη σπουδαιότητα του νέου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο εισάγεται με το παρόν σχέδιο νόμου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ δίνει μια ανάσα ανακούφισης στους δανειολήπτες, καθώς μεγαλώνει το εύρος των δικαιούχων ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα και ταυτόχρονα, αυξάνει και το αναλογούν ποσό που δικαιούνται οι δανειολήπτες, ανά περίπτωση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, στις οποίες έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω της υγειονομικής κρίσης, στηρίζει τους πληγέντες εντάσσοντας στο πρόγραμμα για πρώτη φορά και τους συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια. Έτσι, παρέχεται κρατική επιδότηση σε μία ευρεία ομάδα δικαιούχων τόσο για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα. Η κρατική αυτή επιδότηση, φθάνει κατά περίπτωση και μέχρι τα 600 ευρώ μηνιαίως. Η καινοτομία αυτού του προγράμματος είναι, ότι αφενός διευρύνει το είδος των δικαιούχων υποστηρίζοντας έτσι το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση και αφετέρου, επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί από την πανδημία. Έτσι, γίνεται ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της κρίσης.
Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μένοντας πιστοί και συνεπείς στις δεσμεύσεις τους, αποδεικνύουν έμπρακτα και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν την εργασία, την επιχειρηματικότητα, την ελληνική οικογένεια. Παραμένουν στο πλευρό των πολιτών, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους και παρεμβαίνουν, ώστε να καλύψουν το σύνολο αυτών και να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτό γίνεται για όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες. Θα ήθελα λοιπόν, να συγχαρώ για μία ακόμη φορά το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών για την παρέμβαση και αυτή του νομοσχεδίου που συζητάμε, θεωρώντας πως έρχεται το νομοσχέδιο αυτό να δώσει λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ψηφίζουμε λοιπόν, το νομοσχέδιο και καλούμε και τις άλλες παρατάξεις, να κάνουν το ίδιο. Σας ευχαριστώ.